Vina Papak

menu

Više o nama

Više o nama

Obiteljska vinarija Vina Papak Ilok je novoosnovana vinarija, ali se temelji na dugogodišnjem radu i iskustvu u vinogradarstvu i vinarstvu cijele obitelji, a poglavito čelnog čovjeka ove vinarije.

Mladen Papak, diplomirani inženjer agronomije, dugogodišnji enolog i direktor Iločkih podruma, a danas na čelu vinarije u vlasništvu njegove obitelji se prije dvije godine razišao sa svojom matičnom vinskom kućom i pokrenuo vlastitu proizvodnju grožđa i vina.
Obitelj posjeduje 13 hektara vlastitih vinograda u Iloku na položaju Radoš ili Radoško brado koji je ujedno najistočniji vinorodni položaj kako u Iloku tako i u cijeloj Hrvatskoj.

Ovaj položaj ustvari predstavlja obronke Fruške gore koji sa svojim dugačkim platoima ili zaravnima padaju prema rijeci Dunav, južne i jugozapadne ekspozicije, cjelodnevno osunčani omogućuju vinovoj lozi da iskoristi sav svoj potencijal i dade vrhunsku kvalitetu, najprije grožđa, a zatim i vina.

Usred tih vinograda se nalazi netom izgrađena vinarija sa kušaonicom, a na mjestu gdje je bila rodna kuća vlasnika vinarije u kojoj je on živio do svoje desete godine. Odrastajući u toj kući, gdje je sa svojom braćom i sestrom pomagao roditeljima oko poslova u poljoprivredi, a poglavito u vinogradu i nešto malo u podrumarstvu, stvorio se afinitet prema ovom zanimanju što je kasnije značajno utjecalo na odabir studija. Radeći u ovom poslu afinitet je prerastao u istinsku ljubav prema vinovoj lozi i vinu. Tu ljubav je uspio usaditi i svome sinu koji upravo okončava isti studij i priprema se nastaviti obiteljsku tradiciju.

Vinogradi su sađeni između 2001. i 2010. godine, a u njemu su zasađene slijedeće sorte vinove loze:

 • graševina kao dominantna ili najzastupljenija
 • traminac kao najpoznatija sorta iz Iloka
 • rajnski  rizling
 • chardonnay

Osim ove četiri bijele sorte,u nasadima su prisutne i dvije crne ili crvene sorte i to:

 • cabernet  sauvignon
 • cabernet franc

Slijedom navedenog vinarija nudi i četiri bijela sortna vina i to:

 • graševina classic
 • graševina Radosh
 • traminac
 • rajnski  rizling
 • chardonnay

A od crnih vina u ponudi je jedno crno vino koje predstavlja miješavinu navedene dvije crne sorte  i tako se i naziva: Cabernet sauvignon - Cabernet franc.

A kako vinarija prati trendove u vinarstvu proizvela je i ima u ponudi jedan opolo ili rose,a dobiven je samo od sorte cabernet franc.

Obitelj svakako želi pokazati sve svoje proizvode te je stoga u sklopu vinarije opremila i kušaonicu u kojoj nudi prezentacije i degustacije vina na visokoj stručnoj razini, a uz vino su u ponudi i domaće gastro delicije poput domaćih sireva, domaće srijemske kobasice, kulena, šunke, čvaraka, slanine i sl., a uz sve to izvrsno se slažu domaće svježe pečene slane kiflice, pogačice sa čvarcima, "poderane gaće" i ostale domaće delicije.

Dobro došli u Ilok, na Radoš, gdje ćete uživati u našim vinima i u pogledu na prostrane vinograde,gdje je to vino i nastalo u čudesnom miru.                                            

                                                                           Mladen Papak,dipl. ing.agr.
                                                                                    Vina Papak Ilok

Fotografije

Facebook Twitter Google plus
share
keyboard_backspace search print QR arrow_upward