Vina Papak

menu

Više o nama

Više o nama

Obiteljska vinarija Vina Papak Ilok je novoosnovana vinarija, ali se temelji na dugogodišnjem radu i iskustvu u vinogradarstvu i vinarstvu cijele obitelji, a poglavito čelnog čovjeka ove vinarije.

Mladen Papak, diplomirani inženjer agronomije, dugogodišnji enolog i direktor Iločkih podruma, a danas na čelu vinarije u vlasništvu njegove obitelji se prije dvije godine razišao sa svojom matičnom vinskom kućom i pokrenuo vlastitu proizvodnju grožđa i vina.
Obitelj posjeduje 13 hektara vlastitih vinograda u Iloku na položaju Radoš ili Radoško brado koji je ujedno najistočniji vinorodni položaj kako u Iloku tako i u cijeloj Hrvatskoj.

Ovaj položaj ustvari predstavlja obronke Fruške gore koji sa svojim dugačkim platoima ili zaravnima padaju prema rijeci Dunav, južne i jugozapadne ekspozicije, cjelodnevno osunčani omogućuju vinovoj lozi da iskoristi sav svoj potencijal i dade vrhunsku kvalitetu, najprije grožđa, a zatim i vina.

Usred tih vinograda se nalazi netom izgrađena vinarija sa kušaonicom, a na mjestu gdje je bila rodna kuća vlasnika vinarije u kojoj je on živio do svoje desete godine. Odrastajući u toj kući, gdje je sa svojom braćom i sestrom pomagao roditeljima oko poslova u poljoprivredi, a poglavito u vinogradu i nešto malo u podrumarstvu, stvorio se afinitet prema ovom zanimanju što je kasnije značajno utjecalo na odabir studija. Radeći u ovom poslu afinitet je prerastao u istinsku ljubav prema vinovoj lozi i vinu. Tu ljubav je uspio usaditi i svome sinu koji upravo okončava isti studij i priprema se nastaviti obiteljsku tradiciju.

Vinogradi su sađeni između 2001. i 2010. godine, a u njemu su zasađene slijedeće sorte vinove loze:

 • graševina kao dominantna ili najzastupljenija
 • traminac kao najpoznatija sorta iz Iloka
 • rajnski rizling
 • chardonnay

Osim ove četiri bijele sorte,u nasadima su prisutne i dvije crne ili crvene sorte i to:

 • cabernet sauvignon
 • cabernet franc

Slijedom navedenog vinarija nudi i četiri bijela sortna vina i to:

 • graševina classic
 • graševina Radosh
 • traminac
 • rajnski rizling
 • chardonnay

A od crnih vina u ponudi je jedno crno vino koje predstavlja miješavinu navedene dvije crne sorte i tako se i naziva: Cabernet sauvignon - Cabernet franc.

A kako vinarija prati trendove u vinarstvu proizvela je i ima u ponudi jedan opolo ili rose,a dobiven je samo od sorte cabernet franc.

Obitelj svakako želi pokazati sve svoje proizvode te je stoga u sklopu vinarije opremila i kušaonicu u kojoj nudi prezentacije i degustacije vina na visokoj stručnoj razini, a uz vino su u ponudi i domaće gastro delicije poput domaćih sireva, domaće srijemske kobasice, kulena, šunke, čvaraka, slanine i sl., a uz sve to izvrsno se slažu domaće svježe pečene slane kiflice, pogačice sa čvarcima, "poderane gaće" i ostale domaće delicije.

Dobro došli u Ilok, na Radoš, gdje ćete uživati u našim vinima i u pogledu na prostrane vinograde,gdje je to vino i nastalo u čudesnom miru.

Mladen Papak,dipl. ing.agr.
Vina Papak Ilok

Fotografije

Vinarija Vitis Vinarija Vitis Vinarija Vitis Vinarija Vitis Vinarija Vitis Vinarija Vitis Vinarija Vitis Vinarija Vitis Vinarija Vitis Vinarija Vitis Vinarija Vitis
Facebook Twitter Google plus
share
keyboard_backspace search print QR arrow_upward